Het pad

De vierde edele waarheid omvat het 8-voudige pad. Het edele 8-voudige pad bestaat uit 8 voorwaarden om verlichting te ervaren. Verlichting hoeft niet als een staat van zijn gezien te worden. Iedere vorm van verlichting zoals het uittrekken van te krappe schoenen kan verlichting brengen. De beoefening mag gezien worden als het vergroten van momenten van verlichting.

1. Juist zien
Als je iets goeds doet en je weet dat je iets goed doet dan is dat een vorm van juist zien. Als je iets doet wat niet goed is en je weet dat je iets niet goed doet dan is dat ook een vorm van juist zien. Meestal is dit vrij eenvoudig te beoordelen. In de uiterste vorm is het non-dualistisch zien of zien zonder discriminatie. Als er twijfel is of juist geen twijfel stel jezelf dan de vraag: weet je het zeker?
2. Juist denken3. Juist doen4. Juist spreken
Denken wordt in het boeddhisme gezien als een zintuig. Samen met de andere zintuigen zorgt het voor het innerlijke beeld waar we op reageren. Denken kan iets zijn wat veel lijden veroorzaakt. Denken kan ook heel zinvol zijn. Als denken in dienst staat van wat je in het hier en nu aan het doen bent is het erg zinvol. Als het denken jouw aandacht opslokt dan ben je waarschijnlijk niet meer op een juiste manier aan het denkenHet juiste doen gaat over de fysieke integriteit van anderen waarborgen. Natuurlijk ook die van jezelf. Hou van jezelf zoveel dat je geen voeding tot je neemt dat je lichaam schade toebrengtIedereen zal begrijpen dat liegen en roddelen niet onder juist spreken valt. Toch kunnen we nog wel eens iets kwetsend zeggen onder het mom van “het is toch waar!?” Er zijn natuurlijk heel veel dingen waar en welke je daarvan kiest om te zeggen is aan jou. Als je juist spreken wil beoefenen probeer je zo goed als mogelijk met je woorden anderen geen pijn te doen.
5. Juiste aandacht / mindfulness
Aandacht of mindfulness is het aanwezig zijn in het moment, dit moment. Als je in een wervelstorm van gedachten zit dan is het moeilijk om aanwezig te zijn in het moment. Om in het hier en nu te zijn heb je een soort synchronie van alle zintuigen nodig. Als je al die waarnemingen samen zonder oordeel kan bekijken dan kun je zeggen dat je de juiste aandacht hebt.
6. juiste inspanning7. Juiste concentratie8. Juist levensonderhoud
Juiste inspanning doet geen pijn, maar is fijn. Je best doen om voldoende te beoefenen is jezelf veel plezier doen. Voldoende tijd steken in leven met aandacht en de wijze van de boeddha te onderzoeken brengt geluk en tevredenheid. De moed om te stoppen en naar je pijnlijke gevoelens te kijken brengt verlichting. Oefenen is niet zwaar. De juiste inspanning is prettig. Mindfulness en concentratie horen bij elkaar. Als je ervoor kiest je aandacht op één onderwerp te richten dan beoefen je concentratie. Bijvoorbeeld aandacht voor het lichaam, aandacht voor de adem enz. Aandacht is mindfulness en gerichte vastgehouden aandacht is concentratie. Aandacht voor wat het oor binnenkomt oftewel mindful luisteren is misschien de belangrijkste oefening van onze tijd.Kiezen voor het juiste levensonderhoud betekent een rol in de maatschappij innemen die voor zo min mogelijk lijden zorgt. Dit kan zich uiten in het kiezen van een bepaald beroep. Dit kan ook betekenen dat je in het beroep wat je nu uitoefent zoveel mogelijk lijden probeert te voorkomen of beter gezegd: “Zoveel mogelijk positieve dingen probeert toe te voegen.” Een radicalere keuze zoals geen beroep beoefenen is natuurlijk ook mogelijk.