Zegels

Vergankelijk
Veranderlijk
Verbonden

Ik neem het misschien een beetje ruim met de interpretatie, maar ik meen dat dit dicht genoeg in de buurt komt. Het is vooral behulpzaam om drie belangrijke inzichten van het boeddhisme op deze manier op te sommen. Zoals altijd gaat het hier niet om iets wat je dient aan te nemen of op moet volgen. Het zijn uitnodigingen om te onderzoeken, te doorgronden en te ervaren.

Vergankelijk
Alles is vergankelijk. Alles gaat voorbij. Bij vervelende dingen kan dat een troost zijn. Bij mooie dingen doet dat pijn. Volgens de eerste edele waarheid is pijn een wezenlijk onderdeel van het bestaan dus kijken we daar niet voor weg. Het resultaat is dieper inzicht kunnen krijgen in deze zegel. Met aandacht kunnen kijken verhelderd je zienswijze. Mindfulness.

Veranderlijk
Alles is veranderlijk. Er is werkelijk niks dat voor eeuwig is ook al zou je dat op het eerste gezicht denken. Mooi of niet niet mooi. Dat ligt er maar aan. Zelf ben je ook erg veranderlijk. De één meer dan de ander. Afhankelijk van hoe graag je ergens in blijft hangen. Laat het los en aanschouw de verandering. Hier kom het boeddhisme heel dicht in de buurt van het taoisme.

Verbonden
En inderdaad is alles met elkaar verbonden. Niets kan zonder iets anders ontstaan. Behalve de tao dan die is oneindig, maar de boeddha deed niet aan zweverigheid. Alles heeft voorwaarden nodig om te ontstaan en tijdelijk voort te bestaan. Wij zijn verbonden met de lucht, het water, de zon en de aarde. Zonder deze voorwaarden zou er geen leven zijn.